Psicologia del Color: De quin color pintar les parets de casa?

Els colors són una representació visual de la vida mateixa. Al llarg de la història de la humanitat han servit per identificar a deïtats, la sort, el ben i el mal, la vida i la mort…

Els colors tenen una influència demostrada sobre el nostre estat d’ànim; ens transmeten informació i ens generen sensacions. I no obstant això, els colors no existeixen més enllà de la nostra percepció òptica. No és sorprenent? Ho és, tant que cèlebres filòsofs i científics com Aristòtil, Goethe o Newton ja van reflexionar sobre els seus efectes i van traçar la teoria de la psicologia del color.

Més recentment, la sociòloga i psicòloga alemanya Eva Haller, va dur a terme una recerca titulada “Psicologia del Color. Com actuen els colors sobre els sentiments i la raó” en la qual posa de manifest que la interacció dels colors amb els sentiments de les persones no és casual, i que un mateix color pot tenir fins i tot significats contradictoris. Així, ens pot venir de gust un color més que un altre en funció del nostre estat d’ànim i del context, un factor primordial ja que no valorem igual els colors aplicats a la roba que els colors per pintar parets. De manera que si estàs pensant a pintar el teu pis para esment a la psicologia del color.

Blau: és un dels colors favorits per la majoria de les persones. És el color de la simpatia, de l’harmonia i de la felicitat, del cel, de l’eternitat i del diví. I tot això malgrat ser el color més fred. A més, no mengem ni bevem pràcticament gens blau, per la qual cosa és un color bàsicament associat a sentiments, tots positius.

Vermell: és el color de totes les passions, les positives i les negatives. El color de l’amor i de la sang, de la diversió i del perill. Té una força natural capaç d’alterar el nostre sistema nerviós pel que no és molt recomanable usar-ho en dormitoris o espais on volem fomentar el descans. És un bon color per utilitzar en complements decoratius o per pintar petites superfícies de paret que facin de contrast amb la resta.

Groc: és el color del sol, de la llum i de l’or. És el representant de l’optimisme, de l’intel·lecte i de l’alegria però també el de la gelosia i el del verí de molts animals. És un color refrescant i igual que el vermell, excitant per al sistema nerviós pel que no es recomana aplicar en dormitoris, no obstant això és un bon color per tenir en la cuina o en el bany.

Verd: és el color de la naturalesa por excel·lència, el representant de la vida, de tot el que creix, de la salut i de l’esperança. Però també de la podridura i de l’empipament: “em poses verd” o “vas a fer que surtin cabells blancs verds”. És un dels colors més equilibrats. És ideal per a llocs on necessitem la concentració, com a oficines, salons o cuines.

Negre: és el color de la mort, de la violència, de l’ocult i del pessimisme; ‘veig el seu futur molt negre’, però també de l’elegància i el preferit de molts dissenyadors. Només és recomanable usar el negre en combinació amb altres colors per a parets i amb molta moderació.

Blanc: és tot el contrari al negre. És el color més pur, més espiritual més innocent i pacífic, és la suma de tots els colors de la llum. Un clàssic per no arriscar amb altres colors per pintar parets. Una aposta sempre encertada i vàlida per a qualsevol espai.

Taronja: és un color divertit, càlid, exòtic, molt vinculat amb el budisme. És un color amb molt poca gradació ja que ho percebem menys del que realment existeix en confondre-ho amb tons vermellosos; ‘aquest ferro està roent’ i en realitat és taronja. Ideal per pintar menjadors i cuines o espais amb molta llum.

Lila: és un color associat a la feminitat i a l’espiritualitat. És el color de la teologia, de la màgia i l’esoterisme, de la vanitat i la intimitat. Té efectes calmants i un punt de misteri, per això, és ideal per a banys i dormitoris en els quals vulguem crear un santuari lliure d’estrès.

Rosa: associat al femení, dolç i amorós. No és un color que representi les forces de la naturalesa si no tot el tendre i suau. És ideal per a espais femenins i infantils, independentment que la criatura sigui nen o nena. S’ha posat de moda en decoració d’interiors lloc que té una gran paleta de tonalitats.

Marró: és un color poc vist però està a tot arreu, és acollidor i natural com la vida mateixa. Està associat a l’estabilitat i a la seguretat però també al lleig i vulgar, encara que és el color de la xocolata. És ideal per utilitzar en salons i a causa de la seva neutralitat, és combinable amb gairebé qualsevol color.

Gris: és el color de la malenconia, de l’avorrit i trist. No obstant això és un color molt neutral, que també pot evocar equilibri i sofisticació, segons la tonalitat i la combinació de colors per a parets. Ideal per a oficines i interiors de la llar combinats amb altres colors més alegres.

 

Quin és el teu color preferit?taobao без посредниковrussia private toursподбор мебели к светлым дверям

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *